In memoriam, ing. Horia MAGDUN

In memoriam,

                                              ing. Horia MAGDUN

(5 iunie 1935 – 27 oct. 2020)

Născut în data de 05 iunie 1935, absolvent al Facultății de Zootehnie București, promoția 1958, calificându-se ca inginer zootehnist, până în anul 1963 lucrează în ferma de creșterea taurilor, după care întreaga activitate profesională o desfășoară în domeniul reproducerii animalelor de fermă.

Este unul dintre specialiștii cu cea mai lungă si efeicientă activitate în reproducția animalelor și a biotehnologiei de însămânțări artificiale. Din anul 1963 ca șef de centru reproducție la Râciu-Mureș, organizează peste 20 de puncte de I.A.

În anul 1966 este promovat șef laborator reproducție la ORSA Mureș unde participă la producerea în premieră la Tg.-Mureș a materialului seminal congelat sub formă de pastile. În 1970 devine director la ORSA Mureș, perioadă în care se începe reorganizarea activității de producere a materialului seminal congelat și promovarea reproducției prin însămânțarea artificială (I.A.).

Importanța acestei activități rezidă în faptul că însămânțarea artificială este cea mai eficientă și accesibilă metodă biotehnică în ameliorarea genetică a efectivelor de animale de fermă, permițând dezvoltarea de programe naționale de ameliorare. Necesitatea accelerării ameliorării constituie motivația înființării Înteprinderii Semtest, în 1976, iar anul următor ing. Horia Magdun devine director la Complexul Semtest Tg.-Mureș.

Activitatea de extindere a I.A. cu material seminal congelat a avut succes deosebit, astfel că Semtest Tg.-Mureș a aprovizionat cu MSC 10-12 judete, cuprinzând în programul de I.A. 70-75% din efectivele de animale. În anul 1982, ca urmare a efectului pozitiv în activitatea de reproducție si I.A. la bovine, se construiesc la Tofalău Sg. de Mureș noi spații de producție, laboratoare, administrație, etc. pe care le organizează și coordoneaza.

În acelasi timp formează și perfecționează o echipă performantă de specialiști, atât pentru Semtest cât și în teren (operațiuni I.A., controlori de performanțe productive, prelucrare și analiză de date, etc.).

Este apreciat la nivel național, apoi cunoscut și acceptat de comunitatea internațională a celor ce activează in ameliorare și I.A., fiind vorbitor fluent al limbii germane.

După anul 1990, împreună cu fostul director economic – ec. Opriș Gheorghe – reușește să mențină în funcțiune Semtest Tg.-Mureș și să contribuie decisiv la privatizarea acestuia.

Anul 1999 este an de cotitură pentru Semtest, investițiile masive, accesul pe piața exterioară fac ca astăzi unitatea să fie o companie unanim recunoscută pe piața internațională. Această poziționare confirmă acuratețea deciziilor luate de managementul de la acea vreme.

In anul 2002, la vârsta de 67 ani, se pensionează și se retrage din activitate.

 

Decedează la 27 oct. 2020, la vârsta de 85 ani.

 

Ing. Horia MAGDUN încheie șirul unei pleiade de specialiști considerați pionierii și apoi dezvoltatorii ai celei mai eficiente biotehnici de reproducție – însămânțarea artificială.

 

Pentru întreaga activitate de peste 45 ani, desfășurată în principal în reproducție și I.A., cât și în formarea și educarea multor generații de crescători, tehnicieni, specialiști, exprimăm recunoștiința și mulțumirile noastre.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace !

  

            Colectivul Semtest-BVN Targu-Mures       

RSS
Follow by Email