Parada Taurilor Semtest BVN a- XV –a ediție, Sângeorgiu de Mureș

Parada Taurilor Semtest BVN
A- XV -a ediţie, Sângeorgiu de Mureş

La începutul lunii octombrie Semtest BVN Mureș a fost gazda unui eveniment de interes național pentru mulți crescători, specialiști și iubitori de bovine.

Aproape 1500 de invitați au sosit din toate județele țării (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița, Brăila, Botoșani, Brașov, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iași, Mureș, Maramureș, Neamț, Suceava, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Vaslui) pentru a participa la Ediția a XV –a a Paradei Taurilor din Sîngeorgiu de Mureș, eveniment unic în România organizat de catre unitatea de selecție și ameliorare a taurilor de reproducție Semtest BVN.

Afirmam cu toata responsabilitatea ca Semtest BVN a scris si scrie în continuare adevărate pagini de istorie pentru zootehnia românească și nu numai producând anual peste o jumătate de million de vițeii în țară și în lume. Rezultatele obținute sunt fidel redate în revista editură proprie „Genetică și reproducție” ajunsă și ea la ediția a 15 a. Iar în cadrul programului Parada taurilor sunt convins că s-a trăit pe viu o experiență unică, o experiență de neuitat, și s-a văzut progresul genetic realizat în ultimii ani de echipa de geneticieni din Sîngeorgiu de Mureș.

simpozionparada2016_10

Am deschis cea de a 15 a editie a Paradei Taurilor cu simpozionul științific Reproducția -motorul dezvoltării zootehniei românești, unde specialiștii în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor, mediul academic, reprezentanți ai fermierilor și operatorilor au dezbătut teme privind : Reproducția bovinelor prezent și viitor

simpozionparada2016_35

SIMPOZION ȘTIINȚIFIC

 

Data : 30.sept. 2016 ora 17:00
Locul : Sângeorgiu de Mureș
Titlu :  Reproducția – motorul dezvoltării zootehniei românești
Temele discutate :

 • Rolul Semtest BVN în Reproducția bovinelor din România între 1976-2016

  Ing. Valer Radu Sician , Director S.C. SEMTEST BVN S.A.

  • Formare profesională în Reproducție și I.A. – Coordonator, Dr. Lucian Hârceagă
  • Gestiunea datelor de Reproducție – Coordonator, Ing. Peterfi Lajos
  • Programul genetic al S.C. Semtest BVN – Coordonator Ing. Daniel Dănuț
 • Reproducția în Europa – rezultate obținute

  • Pregătire profesională în Reproducție și I.A. – Dr. Aumann Johannes, Director BVN
  • Programul de gestiune a datelor de Reproducție – Dr. Stefan Neuner
 • Reproducția la bovine – prezent și perspective

  • Perioada de tranziție și importanța ei pentru Reproducția vacilor de lapte – Prof. Univ. Dr. Alin Bârțoiu, USAMV București
  • Repetarea căldurilor la vacă prin exprimarea semnelor clinice – Prof. Univ. Dr. Liviu Bogdan, USAMV Cluj Napoca
  • Modalități de utilizare a datelor obținute prin Controlul Oficial al Producției – Prof. Univ. Dr. Ioan Huțu, USAMVB Timișoara
 • Importanta E.T. în reproducția bovinelor

  • Transferul de embrioni la S. C. GORDON PROD – Dr. Lucian Hârceagă ; Dr. Bogdan Mărieș, S.C. SEMTEST BVN S.A.
 • Reproducţia la suine

  • Studiu comparativ privind însămânțarea intrauterină la scroafă – Șef Lucr.Dr. Ștefan Ciornei, USAMV -Iași

simpozionparada2016_16

La eveniment au participat reprezentanți de marcă a Germaniei, Director BVN Dr. Johannes Aumann, din Austria Dl. Franz Kaltenbrunner , ai Universităților de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară din București, Cluj ,Timișoara și Iași: Prof. univ. Dr. Alin Bârțoiu USAMV București și Drd. Houshaimy Kassem, Prof. Univ. Dr. Liviu Bogdan, Prof. Univ. Dr. Ioan Huțu și Șef lucrări Dr. Ștefan Ciornei, cât și Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România Dr. Claudiu Frânc

simpozionparada2016_141
BVN Germania
Director, Dr. Aumann Johannes
simpozionparada2016_150
Director Semtest BVN Mureș
Ing. Sician Valer
simpozionparada2016_117USAMVB Timișoara
Prof. Univ. Dr. Ioan Huțu
simpozionparada2016_87USAMV Cluj Napoca
Prof. Univ. Dr. Liviu Bogdan
simpozionparada2016_98USAMV Bucuresti
Prof. univ. Dr. Alin Bârțoiu
simpozionparada2016_147USAMV –Iași
Șef lucrări Dr. Ștefan Ciornei
simpozionparada2016_163Director Asoc. Cresc. de Bovine din Austria
Dl. Franz Kaltenbrunner
simpozionparada2016_57Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România
Dr. Claudiu Frânc
simpozionparada2016_151 Președinte APCPR
Prof. Dr. Ing Ioan Ladoși

Instituțiile de profil a județului Mureș au fost reprezentate de coordonatorii acestora: DSV Mureș prin director general Dr.Vasile Oprea, OJZ Mureș prin Coordonator ing. Maria Fola

simpozionparada2016_53

La eveniment au participat importanți crescători de bovine ai județului Mureș și din alte județe cu renume în creștrea bovinelor, procesatori, dar și prestatori de servicii, operatori de însămânțări artificiale, medici veterinari.

simpozionparada2016_120
Dl. Chilințan Nicolae
Fermier SC Macron SRL
simpozionparada2016_126
Dr. Takacs Beni
Fermier SC Takagrozoot SRL
simpozionparada2016_133
Ing. Berindei Dan
Director executiv Sanagra/Sanlacta
simpozionparada2016_174
Ing. Pop Ioan
Director SC Ceragrim SRL

Toată presa de specialitate a fost interesată de acest important eveniment, revista Lumea Satului reprezentată de Editor general Ion Banu, Fabrica de lapte, Fabrica de carne reprezentată de Redactor șef Ilie Stoian, revista Ferma reprezentată de redactor Tudor Calotescu, Emisiunea Viața Satului reprezentată de realizator Doru Dumitriu, Agro TV reprezentat de realizator Ligia Popa, TVR3- realizator Vasile Braic si Ardealul TV.

Unitatea noastră a prezentat în cadrul temei viziune și strategie modul în care se implică în organizarea reproducției la bovine în România prin înființarea și coordonarea unor programe și activități specifice. Iată că Semtest BVN își asumă rolul de coordonator a activității de reproducție și pune la dispoziția partenerilor colaboratori aceste instrumente atât de utile și necesare în organizării reproducției.

Acțiunile unității noastre pentru coordonarea reproducției și însămânțărilor artificiale la bovine în Romania sunt:

1. Organizarea de cursuri de instruire si specializare in reproducție și I.A
2. Înființarea programului de gestiune a datelor de reproducție și IA
3. Asigurarea progresului genetic

Prin aceste activități, echipa de 40 de specialiști a Semtest BVN demonstrează capacitatea de implicare și organizare a activității de reproducție și însămânțări artificiale în România la specia Bovine.

simpozionparada2016_40

Programul a continuat cu PARADA TAURILOR, cel mai așteptat moment al evenimentului care a cuprins caracterizarea și prezentarea celor mai importante rase crescute în România. Au fost prezentați 26 de tauri pe categorii: testare genomică, tauri în așteptare, tauri cu testare la 100 de zile și tauri în exploatare.

De asemenea s-au evidențiat linii și familii, tauri consacrați, continuatori de linii din taurii de vârf, cei mai utilizați la I.A. astfel încât participanții la acest eveniment să beneficieze de informații utile și complete în asigurarea programului individual de selecție și ameliorare a fiecărei ferme.

paradataurilor_2016_306

1500 de participanți din toată țara la Parada Taurilor-Semtest BVN Mureș

Un moment mult așteptat în cadrul Paradei Taurilor l-a reprezentat premierea colaboratorilor. 12 fermieri au primit titlul de”Ferma Anului 2016, iar titlul de „Operatorul Anului 2016” a fost atribuit mai multor prestatori de servicii, operatori de însămânțări artificiale, medici veterinari ca premiu de fidelitate pentru colaborarea bună și performanța obținută în genetică.

paradataurilor_2016_18

paradataurilor_2016_27

paradataurilor_2016_174

paradataurilor_2016_207

paradataurilor_2016_372

paradataurilor_2016_390

Mulțumim tuturor participanților la acest eveniment, ne bucurăm că efortul nostru depus în organizarea acestei manifestări a fost răsplătit de interesul mare manifestat, de numărul mare de participanți, aspect ce ne motivează mai departe spre dezvoltare, progres și spre performanță.

Multă sănătate!
SC SEMTEST BVN Mureș

Director,
ing. Valer Radu SICIAN

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email