LANDRACE

Face parte din grupa raselor Materne, caracterizandu-se prin insusiri de reproductie: avand o prolificitate de 10-11 purcei / fatare, varsta la prima fatare fiind de 349 de zile. Performantele de productie la vierusi sunt de 107 kg la 181 de zile iar scrofitele dupa varsta de 8 luni cand ating greutatea de 120-130 de kg pot fi introduse la reproductie. Scroafa poate ajunge la o greutate de 273 kg, iar vierul ajunge la o greutate de 312 kg cu o grosime medie a stratului de slanina dorsal de 1,7-2 cm.

Cod Produs: 2 Categorie:

Descriere

Este o rasă de talie mijlocie spre mare, în condiție normală de reproducție, scroafa poate ajunge la o greutate de 273 kg cu o înălțime la grebăn de 80 cm, iar vierul ajunge la o greutate de 312 kg cu o înălțime la grebăn de 86 cm. Are culoarea albă atât la piele cât și la păr.
Conformația corporală de ansamblu este fină și corpul lung sub formă de pară datorită dezvoltării accentuate a trenului posterior. Capul este redus ca și volum în raport cu restul corpului. Râtul este potrivit de dezvoltat iar profilul capului este ușor concav, aproape drept. Urechile sunt mari și blegi.
Gâtul este de lungime potrivită. Trunchiul este foarte lung are trenul posterior mai bine dezvoltat decât cel anterior. Linia superioară a corpului este dreaptă sau ușor convexă. Spinarea și șalele sunt lungi și largi și au o musculatură dezvoltată, prezentând 1-2 perechi de coaste în plus.
Crupa este bine îmbrăcată în musculatură, iar șuncile sunt bine descinse, largi și adânci până la jaret cu musculatura foarte bine dezvoltată fiind convexe în partea posterioară. Membrele sunt potrivit de înalte cu osatura fină, dar suficient de rezistentă.
Tinetul la îngrășat poate să realizeze un spor mediu zilnic de creștere de circa 600 grame/zi cu o grosime medie a stratului de slănină dorsal de 1,8-2 cm. Cu un consum specific de furaj pe perioada de îngrășare de circa 2,9-3 UN/kg spor. Rasa se pretează foarte bine la creșterea în sistem intensiv de tip fermă.
Prolificitatea rasei este ridicată în medie de 10-11 purcei la o fătare.
Precocitatea este bună. La vârsta de 8 luni, scrofițele realizează greutăți de 120-130 kg putând fi introduse la reproducție.
În combinarea cu rasa Marele Alb se folosește pentru obținerea scrofițelor hibride F1, utilizate ca formă maternă pentru obținerea produșilor comerciali destinați exclusiv sacrificării.

RSS
Follow by Email