MARELE ALB

Se caracterizeaza prin insusiri de reproductie superioare si anume: varsta la prima fatare este de 347 de zile, cu prolificitate 10-12 purcei fatati. Performantele de productie ating la vierusi greutatea de 110 kg la 6 luni iar la scrofite 120 kg la 7-8 luni, aceasta fiind si perioada cand pot fi introduse la reproductie. Scroafa poate ajunge la o greutate de 250-300 kg iar vierul ajunge la o greutate de 350 kg cu grosimea medie a stratului de slanina de 2 cm.

Cod Produs: 10 Categorie: Etichetă:

Descriere

Este o rasa de talie mare și masa corporală mare, conformație corporală robustă armonioasă. În condiție normală de reproducție, scroafa poate ajunge la o greutate de 250-300 kg cu o înălțime la grebăn de 80 cm iar vierul ajunge la o greutate de 350 kg cu o înălțime la greban de 85 cm. Au părul și pielea de culoare albă. Capul este potrivit de mare, larg, cu profilul ușor concav și cu fruntea largă. Urechile sunt de mărime mijlocie, orientate înainte și în sus. Gâtul este musculos relativ scurt. Trunchiul este lung larg și adânc, cu linia superioară dreaptă, sau ușor convexă, iar linia inferioară aproape paralelă cu cea superioară. Spinarea și șalele sunt lungi și largi. Crupa este lungă, largă, ușor oblică aproape dreaptă și musculoasă iar șuncile sunt bine dezvoltate. Membrele sunt puternice având osatură solidă.
Tinetul la îngrășat poate să realizeze un spor mediu zilnic de circa 623 grame/zi cu o grosime medie a stratului de slănină dorsal de 2 cm. Cu un consum specific de furaj pe perioada de îngrășare de circa 3 UN/kg spor. Rasa se pretează foarte bine atât la creșterea în sistem intensiv de tip fermă cât și în sistem gospodăresc, valorificând bine atât furajele concentrate cât și cele verzi și suculente.
Prolificitatea rasei este foarte bună. În medie se obțin 10-12 purcei la o fătare. Este una dintre cele mai precoce rase, la vârsta de 7-8 luni scrofițele ating greutatea de 110-120 kg putând fi introduse la reproducție.
Datorită însușirilor sale bune rasa Marele Alb German este răspândită în Europa Centrală, Austria , Elveția, România și în Balcani. Se utilizează în combinație cu rasa Landrace German pentru obținerea scrofițelor F1.

RSS
Follow by Email