PIETRAIN

Din punct de vedere al productiei aceasta rasa se caracterizeaza prin procentului ridicat de carne in carcasa si cu o grosime medie a stratului de slanina 1,1-1,5 cm, ritm bun de creștere și dezvoltare, mai ales până la vârsta de 6-7 luni și o greutate de 80-90 kg, randamentul la sacrificare este de 70-80%. Din punct de vedere reproductiv varsta la prima fatare este de 351 de zile cu un numar de 9-10 purcei / fatare.

Cod Produs: 15 Categorie:

Descriere

Rasa Pietrain este un veritabil culturist între rasele de porci caracterizându-se printr-o hipertrofiere a maselor musculare, fenomen care contribuie la realizarea unor carcase de calitate deosebită cu procent ridicat de carne în carcasă.
Pietrainul are talie mijlocie, capul potrivit ca mărime, cu profil ușor concav. Urechile sunt purtate înainte. Gâtul este scurt musculos, bine prins de cap și de trunchi. Trunchiul are formă cilindrică, potrivit de lung, larg și adânc cu partea posterioară foarte bine dezvoltată în lărgime și adâncime. Spetele sunt largi musculoase, spinarea și șalele potrivit de lungi dar foarte largi și musculoase, din acest considerent rasa a fost denumită și „porcul cu 4 șunci”. Crupa este oblică uneori teșită, lungă, largă și foarte bine îmbrăcată în musculatură. Șuncile sunt dezvoltate, descinse până la articulația jaretului, largi musculoase rotunjite posterior și lateral. Abdomenul este bine dezvoltat, cu linia inferioară aproape paralelă cu linia superioară a corpului. Mamelele în număr de 12 sunt bine dezvoltate, simetrice. Membrele sunt scurte. Cu aplomburi corecte, iar osatura este fină dar suficient de rezistentă. Scheletul este fin în general dar oasele sunt compacte și rezistente .
Culoarea este general albă cu pete negre dar pot fi întâlnite și exemplare albe cu pete roșii sau albe cu pete negre și roșii, precum și exemplare în totalitate albe. Pielea este bine întinsă pe corp și este pigmentată, părul este neted și potrivit de des. Culoarea se transmite recesiv în cazul încrucișării cu rase de culoare albă.( Polen T.,2007).
Tinetul la îngrășat poate să realizeze un spor mediu zilnic de creștere de circa 700 grame/zi cu o grosime medie a stratului de slănină dorsal de 1,1-1,5 cm. Cu un consum specific de furaj pe perioada de îngrășare de circa 2,7-2,9 UN/kg spor. Rasa se pretează foarte bine la creșterea în sistem intensiv de tip fermă.
Prolificitatea rasei în țara de origine este de 9-10 purcei iar capacitatea de alăptare de 40,5kg.
Precocitatea rasei este bună, având un ritm bun de creștere și dezvoltare, mai ales până la vârsta de 6-7 luni și o greutate de 80-90 kg. În țara de origine în perioada de testare (25-90) kg realizează un spor mediu zilnic de 600-750 grame . Consumul specific realizat în perioada de testare este cuprinsă între 2,0-2,6 kg nc (nutret combinat)/spor iar grosimea stratului de slănină pe linia superioară a corpului este cuprins între 10-14 mm. Calitatea carcasei la această rasă este foarte bună. Randamentul la sacrificare este de 70-80% , lungimea carcasei de circa 95-105 cm proporția de carne în carcasă de circa 55-60% . Trebuie evidențiată de asemenea suprafața foarte mare a mușchiului dorsal de 64-65 cm² . Aceste însușiri foarte bune ale carcasei se transmit destul de bine la produșii rezultați în încrucișări cu alte rase.
Rasa Pierain este specializată pentru producția de carne, producând carcase cu calități deosebite și transmițând aceste însușiri descendenților.
Reproducătorii masculi din rasa Pietrain sunt utilizați la încrucișări industriale cu femele hibride (Landrace, Marele alb) în vederea obținerii hibrizilor destinați pentru producția de carne.

Informații suplimentare

Greutate 1 kg
RSS
Follow by Email