Biotehnica de varf la Semtest-BVN S.A.

În cadrul departamentului de transfer de embrioni, Dr. Med. Vet. Lucian Hârceagă a obținut primele gestații prin aplicarea acestei biotehnologii de vârf în domeniul reproducției la bovine.

Alături de însămânțarea artificială, transferul de embrioni reprezintă o biotehnică importantă în ameliorarea bovinelor, cu o utilizare tot mai frecventă în fermele de producție.
Multiplicarea vacilor valoroase din punct de vedere genetic se poate realiza într-o fermă, cel mai rapid, prin acest procedeu : în timp ce, de la o vacă se pot obține în medie, pe întreaga durată a vieții ei productive doar 5-6 viței, prin intermediul transferului de embrioni acest număr poate fi obținut la o singură poliovulație.
Dacă luăm în calcul faptul că într-un an se pot efectua 3-4 recoltări de embrioni de la o vacă, numărul de vițele obținute poate fi considerabil mai mare.
În primăvara acestui an, au fost reluate lucrările de aplicare a biotehnologiei transferului de embrioni într-o serie de ferme de vaci cu lapte din județele Mureș și Harghita.


Am aplicat tratamentul hormonal poliovulator la două vaci donatoare, mame de taur din cadrul fermei S.C. Gordon Prod SRL. În urma recoltării embrionare am obținut un număr de 10 embrioni viabili de la una din donatoare, aceștia fiind transferați în stare proaspătă, rezultând 5 gestații, iar primii viței se vor naște în luna decembrie.
De la cea de a doua donatoare au rezultat 6 embrioni viabili aflați în stadiul de morulă compactă, care au fost congelați urmând ca în această toamnă să fie decongelați și transferați la vițele cu o vârstă de 18 luni si o greutate de 400 de kg.
Lucrările vor continua în cadrul fermelor din județele Arad, Hunedoara, Harghita si Mureș.


Astfel fermierii din aceste județe în care am identificat deja un număr însemnat de mame de taur pot beneficia de avantajele aplicării pe scară largă a biotehnologiei transferului de embrioni.
Toți fermierii care doresc obținerea unei genetici valoroase într-un interval mai scurt de timp, pot apela în continuare la implementarea acestei biotehnologii de vârf.

RSS
Follow by Email